Гулашијада Пријевор Чачак

Пријевор


У предворју чувеног Овчара, ту уз источну падину Каблара, ослоњен на леву обалу река Каменице и Западне Мораве, на почетку плодне Чачанске котлине, на простору од 1.787 ha, улогоровало се од давнина село Пријевор, чији центар је удаљен од центра града Чачка девет километара. Поноси се својим становницима, историјом и културом од када се први пут, 1476. године, под овим именом помиње у писаним документима. Има и разлога. Красе га споменици културе: “Манастирска воденица” и “Лазаревића чардак”, налазишта старих цивилизација из праисторије и раноантичког доба, стари споменици и доста значајних људи у својим богатим биографијама баштине село Пријевор за свој завичај. И данас, док се многа села гасе, нестају или чекају крај, Пријевор од половине прошлог века одржава приближно једнак број житеља. Неки одлазе, други долазе, деца се рађају и константно одржава број становника. Разлог томе је што село Пријевор у свему бележи напредак, предњачи у свему што живот за његових 1620 житеља чини достојним савременог човека.

Пријевор је прво село у Западној Србији које је отворило дечијић вртић “Ђурђевак” у којем су сада смештена 84 малишана. У Пријевору преко 75 година постоји основна школа из које је, у том времену, дипломе високошколаца стекло преко 60 некадашњих ђака. Данас, школу која носи име “Божо Томић”, похађа 138 ученика из Пријевора и Рожаца. Ту су две институције које су за многа села реткост: Библиотека, која послује од 1934. године и Дом културе који својом делатношћу доприноси позитивном усмерењу младих.

Ни здравље овдашњих људи није занемарено. Ту је здравствена амбуланта која послује у оквиру Здравственог центра “Драгиша Мишовић” у Чачку. Пензионери имају свој клуб. Мештани своје контакте са државном управом остварују преко Месне канцеларије. Мештанима Пријевора се испуњава давнашња жеља да у свом селу имају цркву. Започели су и успешно приводе крају радове на изградњи цркве Светог Ђорђа. Путна и железничка мрежа је развијена и јавни саобраћај је добро организован. У селу је изузетно добро организована привредна активност, основана привредна друштва и прихваћено предузетништво личним радом и средствима: Привредно друштво “Generalpromet”; Грађевинско превозничко предузеће “Vujić”; Предузеће за продају алата за обраду дрвета “Filos”; Штампарија “Flexostil”; Сервис камиона “Scania”; Хладњача “Euro Agrar”; Продајни салон намештаја “RB-VEL”; Расадник цвећа “Стаменковић”; Пољопривредно газдинство Тодоровић, а ту је и осам предузетника, самосталних радњи различите делатности. Све то, укључујући и пољопривредну делатност ратарства, сточарства, посебно воћарства, представљају добру основу за потпуну запосленост свих који хоће да раде. Младима је дата шанса да се активно баве спортом, да воде здрав живот, да се укључе у рад Фудбалског клуба “Пријевор” који је основан далеке 1939. године, и у три секције Клуба борилачких вештина “Шампион” Пријевор, као и Коњички клуб “Грива”. Свима који су жељни да уживају у лепоти природе, лепоти животне средине, добрим људима који своје госте дочекују са задовољством, долазак у Пријевор пружа шансу да добију нове пријатеље и познанике и понесу лепа сећања на људе и природу која је овде уједињена у лепоти.Чекамо Вас, дођите!